“Den bedste skole, jeg nogensinde har oplevet” – forældretale til afslutningsdagen.

’Dette er den bedste skole, jeg nogensinde har oplevet.’ Citatet er af min kone, som har set lidt af hvert som lærer på danske skoler gennem 34 år.

Af Thomas Gyldenkerne. Forældretale til afslutningsdagen 2015.

Kære alle sammen! Det er helt utroligt, at det snart er et år siden, at vi afleverede vores unge mennesker på skolen. Ufatteligt som året er gået så stærkt. Og hvordan kan man udtrykke sig bedre end lige at få lov at låne mikrofonen et øjeblik? Fremfor en kedelig mail med taksigelser.

Det er en stor ting at efterlade sit barn til andres ansvar i så lang tid som et helt skoleår, og man må jo have tillid til, at det nok skal gå. Sådan var følelsen i hvert fald for os 3.august sidste år, da vi forlod skolen efter at have afleveret ham. Klarer han det, klarer de det sammen? Hvad nu med hjemvé, kommer de i bad, får de vasket tøj, får de nu noget at spise?  Og det allerværste af det hele …..mobiltelefonen………døgn efter døgn uden kontakt med poden. Den tomme fornemmelse derhjemme vendte vi os kun ganske langsomt til.

Sparkøbmanden og ham der Sokrates

Ja ja, han kommer jo hjem igen, også på weekend, sagde vi til os selv. Der blev heldigvis hurtigt kontakt igen, og så hørte vi om valghold, fortælletimer, fritidsbands, kvinter, køkkentjans, korsang, ham der Sokrates, fysikforsøg, solosang, verdensmusik, Spar købmanden, genbrugsbutikken og meget, meget mere. For øvrigt. På alle kontoudtog fra Langeland gennem året optræder sjovt nok Sparkøbmanden i Humble.

Nå. Det gik jo meget godt, for det er jo sin sag at lukke over 100 personligheder og deres lærere sammen på ganske få kvadratmeter, hvilket også gav os en meget brat opvågning en fredelig søndag morgen i september, da telefonen ringede: ’Goddag, det er ovre fra efterskolen. Der har været en episode med nogle drenge’…………Vi tabte næsten kaffen………’Men der bliver talt med dem nu’………….Py ha. Vi slap for hjemsendelse, en tænker, frustrationer. Og dette er nogle vigtige kodeord for skolen: Talen, samtalen, kommunikationen.

Sat op på rekordtid

Og ikke mindst kommunikationen med os forældre, hvor vi også har følt os som en del af skolen. Vi fulgte troligt med på Facebook, hvor vi ’likede’ alt det, vi kunne. Vi hørte om optræden i busserne i Odense, optræden på skoler, gæstelærere udefra, og så var vi jo selv elever for et døgn på forældreweekenden.  En helt fantastisk oplevelse, hvilket fik mig til at foreslå et kort efterskoleophold for seniorer, nemlig os, og så kunne vi jo lige arrangere et roadshow eller en musical, som vores børn kunne komme at se.

På Facebook så vi mærkværdige fysikforsøg og frygtindgydende nissespøgelser i julemåneden, hvor vi også var i Vega til et orgie i musikalsk vellyd. I Næstved i januar hvor vi oplevede et brag af en musical, sat op på rekordtid. ’Jamen hvad er det da for en musical, I skal opføre?’.’ Det ved vi ikke. Den er ikke skrevet endnu.’ ’Jamen skal I ikke opføre den lige om lidt?’ ’Jo, jo, ingen grund til panik’. ’Nå nej.’  Men ikke mindst, en elevgruppe hvor de fleste næsten ikke kunne stå på benene på grund af sygdom. Men……the show must go on…….og det gjorde det!

Forældrene vil også blive

Så ringede telefonen igen derhjemme.’ Vi har læst nogle digte herovre. Kan vi godt købe den digtsamling?’

Og her kom næste kodeord. Dannelsen, som I på skolen gør så meget ud af, og som er et vigtigt fundament for vores forståelse af hinanden. Så kommer alt andet bagefter.

Så hørte vi om Berlin, om turneén med roadshowet og om tyske skoler med meget forskellige elever og om rundturene i byen. Og ikke mindst Berlins største attraktion, den lokale kebabgrill!

Vi kom til forældredag fornylig, hvor der bare var sket så meget musikalsk, og det var så hyggeligt, så vi havde lyst til at blive. Og det er jo gode tegn i sig selv, at forældrene ikke vil forlade skolen!

Men det skulle vi, for det var snart eksamenstid, hvor man også lige fandt på at give eleverne en time-out med høvdingebold og fodboldgolf………genialt!

Utroligt, uvirkeligt, engageret og kreativt

Kære alle medarbejdere på skolen. Det er helt utroligt og uvirkeligt, hvad der er nået i dette år. Og det er svært at finde de rigtige ord for jeres engagement og alt det, som I har gjort for vores unge mennesker gennem året.

Meget ville se anderledes ud, hvis bare en mindre del af jeres ihærdighed kunne føres ud i den danske folkeskole, som ikke var så bundet op på normer, arbejdstider og firkantede regler. Og hvor kreativiteten og ikke mindst musikken kan have så svært ved at få plads.

Nu slutter et skoleår, men et nyt år begynder for jer her på skolen og for vores børn andetsteds. Samtidig er det så vigtigt at holde fast i historien, og det beviser I jo til fulde, når I inviterer til gamle elevers dag, og når I også inviterer gamle elever med i Vega.

Så bliver det aldrig helt farvel men et kærligt ’på gensyn’. Måske kan der også komme en gammel forældredag engang, hvem ved? Man kan jo håbe.

 

Tak til jer alle sammen og rigtig go’ sommer.

 

Marianne Skov Mullan og Thomas Gyldenkerne,

forældre til Tobias, årgang 2014-15

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste nyt

Få ledige pladser tilbage til 19/20

Vi har kun få ledige pladser tilbage til næste skoleår, så det er ved at være sidste chance for tilmelding. Hvis du er i...

Læs mere her

Humble Festival

Fredag d. 24. maj kl. 10:00 - 14:00 afholder Musikefterskolen i Humble vores årlige Humble Festival. Humble festival...

Læs mere her

Generalforsamling

Der har været generalforsamling ved Musikefterskolen i Humble, og bestyrelsen for det kommende år er, som følger: Bib...

Læs mere her


Flere nyheder